40 Podcast – Emma Chardi – Hej Minimalist!

EmmaChardi
Emma Chardi
lever och verkar i Örebro, och driver bloggen www.hejminimalist.se
Emma hade i flera år släpat runt på en massa magasinerade prylar som hon hade ärvt efter att hon hade flyttat hemifrån. Hon hade aldrig riktigt reflekterat över hur mycket saker hon förrän flyttade in i en studentlägenhet utan förråd.

I unga år drabbades Emma också av en psykos, något som fortfarande följer henne och påverkar hennes liv. Men det var i efterarbetet av psykosen, kombinerat med flytten som Emma insåg att hon släpade på alldeles för mycket saker, och behövde lätta sin börda. Vi pratar i avsnittet om kopplingen mellan psykisk ohälsa och vikten av att välja sitt liv, att strukturera det så att det passar en själv.

Viktigt att ta med sig från det här avsnittet, tycker jag, är att fundera på vad ens livsstil fyller för syfte. Minimalismen tex kan lätt bli till en ”innegrej” där mängder av bloggar och litteratur påpekar vikten av att äga så lite som möjligt. Men vad spelar det för roll egentligen om reglerna säger att en ska äga 50 saker, men råkar äga 51 saker? För Emma finns en tydlig koppling, att minimalismen är en del för att hon ska fungera och kunna hantera de följder som hennes psykos har inneburit.

OBS! Andra sätt är gratis att lyssna på, men inte att göra. Om du har möjlighet och gillar avsnittet, swisha valfri summa till 123 029 63 43 eller till bankgiro 817-3072 för att bidra till fler avsnitt.

Avsnittet hörs bäst genom iTunes

Eller direkt via webben här!

Comments

 1. Jimmy - 18 oktober, 2017 @ 12:50

  Det här med att gå ner i tid till ex 80 % och varför man inte gör det i flera sammanhang tycker jag verkar mycket bero på att det blir för lite tid. Man kommer i många fall inte att få mindre arbetsbörda, beroende på vad man jobbar med såklart, och får istället jobba sina 100% men på mindre tid. Så samma arbete med mer stress och lägre lön vilket blir helt motsatt effekt mot vad iallafall jag skulle vilja uppnå.

  • admin - 18 oktober, 2017 @ 16:27

   Ja, det kan verkligen vara en stor orsak.
   I gamla traditionella produktionen var det så klart lättare, men i dagsläget är fler och fler personer nyckelpersoner i nya typer av organisationer. Det tycker jag i grunden är något positivt, för det fungerar också som en motivation utöver lönen. Men det har sina klara nackdelar. Tex när man vill gå ner i tid, eller är sjuk.
   När jag arbetade på ett företag så var vi alla dåliga på att täcka upp för varandra, dels hade väldigt mycket göra men alla hade också sin egen inriktning. Så att vara sjuk 3 dagar innebar oftast bara en stress över att få jobba ikapp när man kom tillbaka.

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *