34 Podcast – En hycklare!

Ensamavsnittett

Återigen ett avsnitt utan gäst, jag pratar om det faktum att vi som gör ett aktivt val alltid kommer vara hycklare i ögonen hos många. Jag håller högläsning från https://haricas.wordpress.com

OBS! Andra sätt är gratis att lyssna på, men inte att göra. Om du har möjlighet och gillar avsnittet, swisha valfri summa till 123 029 63 43 eller till bankgiro 817-3072 för att bidra till fler avsnitt.

Avsnittet hörs bäst genom iTunes

Eller direkt via webben här!

Comments

 1. S - 31 maj, 2017 @ 22:53

  Hycklandet som menades var helt enkelt den miljöaspekt som det oftast hänvisas till i ”andra sätt” Den haltar alltid mer eller mindre….Vad gäller Höger-människor så ser jag inte så mycket ”hycklande” utan där handlar det nog mest om insikten att den borgerliga livsstilen är en återvändsgränd. Dyra villa å bil, 50-60 h arbetsveckor gör få människor glada och nu börjar många rika till och med se ner på den livsstilen. Jag ser down shifting bland högavlönade som nästa steg i samhällsutvecklingen. Lite trevande till en början men den kommer med stor kraft och kommer då också omöjliggöra ett högskattesamhälle. Då människors vilja att jobba minskar rejält på alla fronter. //S

  • admin - 5 juni, 2017 @ 10:29

   Jag tycker det finns en superrimlighet i att låta människor få gå igenom processer av sina liv, utan att försöka spotta på dem, även om de inte klarar av att sätta ord på vad det är de går igenom förrän efteråt.

 2. S - 7 juni, 2017 @ 22:15

  Poängen är just att man inte behöver skylla på miljön för att downshifta. Det har ju egentligen inte med saken att göra. Skaffar man hund, många barn och flyger runt världen men bor i en stuga på landet ( som inte alls är miljövänligt) Så är man ju rent krasst en rejäl miljöbov. Just för att dessa människor INTE skall känna skuldkänslor borde de sluta hänvisa till miljön hela tiden. De spottar ju på sig själva…Men förutom den detaljen så tycker jag du och de du intervjuar är fantastiska och önskar er all lycka.

  • admin - 9 juni, 2017 @ 10:09

   Alltså downshift är ett ganska brett begrepp. Det kan vara allt från att ha bytt sin Porsche SUV mot en Skoda Fabia, till att ha flyttat från en 5:a på Östermalm till ett torp i Småland. De som downshiftar i syfte att leva ett liv i enkelhet pratar ofta om olika saker så som upplevt tidspress, miljöångest och stressrelaterade sjukdomar/symptom. Jag har inte intervjuat jättemånga personer som har bytt en Porsche mot en Skoda, utan snarare det senare.
   Stor del av Sveriges unga har klimatångest, hyggligt stor del av Sveriges vuxna också. Att söka sig till ett enklare liv och ta ett steg bort från konsumtionsnormer är absolut ett sätt att vara en del av en förändring, och ett sätt att mildra sin klimatångest. Och nej, de kommer garanterat inte bli 100% Jesus, vilket alla som känner så vet om, därav klimatångest.

   Du har nu fått representera en person som ställer sig och pekar och säger ”du är inte så duktig som jag tror att du tror att du är”, du kanske inte är en sån person egentligen, men just det du skriver är så otroligt tröttsamt och alla som har ett uttalat miljöintresse får bemöta sådana personer hela tiden.

   PS. Att bo i en stuga på landet har för mig inneburit att jag använder mindre rent vatten totalt än du gör i snitt bara när du spolar i toan under en vanlig dag. Dessutom har mitt hus stått och bundit koldioxid i över 120 år. Om det är miljövänligt, förmodligen inte, men mitt klimatavtryck är mycket mindre nu än när jag bodde i en förort i Stockholm.

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *