33 Podcast – Oskar Lindberg – Fantastiska Farbror Fri

Oskar_Lindberg

Oskar Lindberg lever med sin fru och deras tre barn i en villa i Leksand. Han är mest känd på nätet som Fantastiska Farbror Fri, ett alias han använde under de åren han som anonym bloggare skrev om privatekonomi samt filosoferat om ett enklare liv.

När Oskar fyllde 40 år gick han i pension, hans fru pensioneras 1,5 år senare. Startskottet för deras resa mot enkelheten kom sig av att de för ett par år sedan levde i USA, och det var där de insåg vidden av den västerländska överkonsumtionen. Steg två mot pensionen var under en långresa i Mexiko. De började fundera i tankar om att de gärna skulle vilja ha det så här mycket oftare, att mer ledigtid kunde bli vardag.

Familjen har på flera olika sätt kapat större delen av sina kostnader, dels genom att flytta till mindre hus, bara ha en bil och dra in på konsumtion. Under 5 års tid har de levt på mindre än 1 av sina löner medan den andra har sparats på olika sätt vilket har gjort att de har byggt upp en buffert som de räknar med räcker tills de går i riktigt pension. Oskar brukar kalla sig själv ekonomiskt oberoende, och han påpekar i avsnittet att de flesta tror att han har 20 miljoner på banken, men Oskar menar att det inte alls behövs så mycket, det handlar mer om hur lite man behöver varje månad för att leva.

Just ekonomi och att spara är en stor del av att kunna växla ner och leva ett lugnare tempo, och ämnet har länge varit efterfrågat. Så här kommer det!

Besök Oskars blogg www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri

OBS! Andra sätt är gratis att lyssna på, men inte att göra. Om du har möjlighet och gillar avsnittet, swisha valfri summa till 123 029 63 43 eller till bankgiro 817-3072 för att bidra till fler avsnitt.

Avsnittet hörs bäst genom iTunes

Eller direkt via webben här!

 

Comments

 1. Rania {Rowan Tree} - 10 maj, 2017 @ 10:51

  Men åh så spännande det låter, det här ser jag fram emot att varva ner med och lyssna på senare ikväll!

 2. Kalle56 - 10 maj, 2017 @ 15:38

  Även vi andra ”hippiekapitalister” fick en del.

  Även om jag tycker fff misslyckades lite att förklara för dig, vad aktier och marknaden egentligen är och att den har en framtid även i en värld utan tillväxt!

  • admin - 15 maj, 2017 @ 19:46

   Härligt det!

   Tror de flesta som lyssnar, liksom jag, har förståelse för vad en aktier och marknad är, och ur mitt perspektiv tyckte jag att Oskar fick fram och påpekade något viktigt. En marknadsplats kommer nog alltid finnas, men frågan handlar nog mer om vad som egentligen är till salu på den i framtiden.

   Men som nobelpristagarna Fama och Hansen säger om framtiden, you never know!

 3. Stenkryparen - 14 maj, 2017 @ 20:34

  Trevligt avsnitt som avnjöts ute i naturen.

  Kapitalförvaltningsdelen var lite trevande, men detta låter sig nog inte förklaras med några korta meningar för lyssnare som inte har förkunskaper.

  Hur som helst FFF har gjort vad många bara drömmer om, respekt!

  • admin - 15 maj, 2017 @ 19:41

   Kul att du har lyssnat!

   Ja, man kan inte lyckas med allt, den biten blev ju lite ur mitt perspektiv, alltså ifrågasättande och Oskar fick försvara sig gällande något han egentligen inte har reflekterat så mycket över.

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *