Downshifta, hur?

Inget sker över en natt, och ofta kanske en tänker att ”tänk om jag hade börjat med det här för 5 år sen”. Då är det viktigt att komma ihåg att idag är för 5 år sedan om 5 år. Att ställa om livet handlar om en aktiv tanke, hur vill du att livet ska se ut?

Att tro att lösningen på alla ens problem är att downshifta, tror jag är naivt. Det har det inte varit för mig, men det nya sättet att se på jobb har däremot löst problemet att jag tyckte jag jobbade för mycket i förhållande till hur lite jag var ledig.

För mig var det hyfsat enkelt att jobba mindre än vad jag gjorde innan. Jag hade redan börjat bygga upp det som blev mitt jobb idag. Om du har ett jobb där det är svårt att bryta sig loss och downshifta genom att starta företag, kanske följande punkter kan vara inspirerande:

– Ta kontroll över din ekonomi, vad i ditt liv är det som kostar pengar?
Det är ganska enkelt att ta reda på, logga in på internetbanken och ladda ner de senaste 12 månadernas bankutdrag. Det blir lite jobb, men det är värt att göra det, för att få en överblick över vad ens årsinkomst går till, att bara kolla en eller två månader gör att det är lätt att missa vissa dragningar som kanske dras en gång per år eller var tredje månad.

Kopiera in det i Excel och börja sortera. Bostad, transport, mat hemma, mat ute, kläder, barn, konsumtion, lyxkonsumtion osv.

 – Räkna ut vad din tid är värd
Oftast när någon påpekar för mig att det inte är lika lätt för alla att downshifta tar de upp sjuksköterskor som exempel, så jag utgår från en sjuksköterske-lön. I snitt ligger en sådan på 24 950 kr, vilket ger ca 19 500 kr efter skatt. Om sköterskan jobbar i snitt 20 dagar per månad samt 8 timmar per dag, ger det en timlön efter skatt på 122 kr.

När du vet vad din tid är värd kommer du alltid kunna ställa dig frågan om ett köp är värt den tiden det tar att tjäna de pengarna. Boxer-abonnemang 249 kr, är det värt 2 timmar i månaden på jobbet?

 – Börja med en liten förändring
När du vet vad du lägger pengar på, gör en ny budget som utgår från utfallet du precis gjort. Utgå då ifrån punkten ovan, och ställ frågan om kostnaden är värd tiden. Försök att hitta de absolut minst nödvändiga kostnaderna och se vad som händer om du stryker 20% av dem. För att sjuksköterskan i exemplet ovan ska kunna vara ledig varannan fredag krävs det att hen hittar 1 950 kr i månaden att stryka i sin budget.

– Spara pengar
Om ditt mål är tex att jobba 80%, se om du klarar av att spara 20% av din lön. Prova lev så i ett halvår, och sen börjar du trappa ner tiden du jobbar. Då har du inte bara vant dig vid lägre lön, du har också sparat ihop en liten buffert.

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *