Vem äger egentligen tiden?

Jag är frilansare. Det svåra med att vara frilansare är att jag måste ha uppdrag, och ibland är det frestande att ta ett större uppdrag som erbjuder många fakturerade timmar. Det kan kännas tryggt att göra det. Baksidan av att ta stora/långtgående uppdrag är att flexibiliteten minskar och en väntas ställa upp på allt.

De flesta jag berättar för om mitt val att jobba mindre än heltid, blir glada och säger ”fan vad skönt det låter”. Innerst inne verkar många drömma om någon form av ”About a boy”-tillvaro. Vill poängtera att jag dock inte har det. Det händer att folk blir stötta och menar på att jag inte bidrar ordentligt till samhället, är en slacker eller en lyxlirare. Jag hade en sådan uppdragsgivare.

Uppdragsgivaren gav mig förvisso en viss trygghet, för jag visste ungefär hur mycket jag kunde fakturera per månad och det var en hyfsat stor del av min inkomst. När han fick reda på att jag inte jobbade heltid blev han väldigt arg, jag hade nämligen sagt till honom en gång när han ringde att ”Nej, jag har inte tid idag, men om tre dagar kommer jag ha tid”. Det var inget konstigt med det, tills han fick höra att jag inte hade så kallad full sysselsättning. Då försvann min rätt att säga att jag inte hade tid. Efter det valde jag att avsluta uppdraget.

Jag är medveten om att jag är extremt privilegierad som har möjlighet att säga upp ett samarbete om det inte sker på lika mycket mina villkor som någon annans. Inläggets syfte är inte att skryta med det, utan snarare att poängtera att gör någon valet att arbeta mindre, oavsett om personen är företagare eller anställd, så har ribban för heltid sänkts. Har jag bestämt mig för att jag vill jobba 25 timmar på en vecka, betyder det att 25 timmar är min fulla sysselsättning, inte att jag har 15 timmar över…till att jobba.

Det går ju också att vara flexibel så klart, det är jag oftast om det behövs. I det här fallet spelade det ingen roll om uppdraget blev gjort tre dagar senare, uppdragsgivaren blev mest arg i efterhand för att jag hade ”ljugit” om att jag inte hade tid.

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *