Utvecklas eller avvecklas?

Jag hörde en intervju på radion med Moderaternas gamle Spin Doctor Per Schlingmann. Han har släppt en bok som heter Stå aldrig still. Jag lyssnade inte så noga, men han pratade om den gamla klyschan att antingen är människan under utveckling eller avveckling.

Min spontana reaktion var att han så klart har fel, det går att leva nöjd och glad utan att hela tiden sträva efter något. Jag tror att jag förknippar ordet utveckling med massa gubbar i kostym som står och säger att vi ska utvecklas till det rikare hela tiden. Företagen ska växa, befolkningen ska konsumera för att tillväxten ska blomma, utan att ägna en tanke åt konsekvenserna.

Jag fortsatte att fundera över utveckling vs avveckling.

  • Kan jag vara gitarrist utan att utvecklas? Om jag inte håller igång gitarrspelandet genom att träna skulle jag säga att jag avvecklas och blir sämre.
  • Kan jag ha en god kondition som står still på exakt samma nivå? Går jag ut och springer så kommer konditionen utvecklas, stannar jag inne så kommer den avvecklas.
  • Kan jag utöva något utan att utvecklas inom det? Kommer ett icke-utövande innebära avveckling? Jag tror faktiskt på det senare.

Okej, det kanske går att upprätthålla saker som kondition och gitarrspel mm, men att vara människa rymmer ganska många olika faktorer. Det som räknas mest i andras ögon, skulle jag säga, är också det som går att mäta och jämföras. Så som karriären och materiella ting. Både karriärens och de materiella tingens utveckling sker oftast på bekostnad av avveckling hos något annat så som fritidsintressen, vänner eller familj.

Ett intressant tankeexperiment är att låstas som att du har alla pengar du behöver och du har alla materiella ting du behöver, vad skulle du först utveckla då? Relationer? Ett intresse? Skulle du jobba på att bli mer närvarande?

Jag tror personligen att vi människor mår bra av att utvecklas och lära oss nya saker. Många skulle nog sätta ett ”hela tiden” mellan ”och” och ”lära”, men det håller jag inte med om. Ett visst inslag av utveckling är bra, men ständig jakt tror jag inte på, oavsett vad det gäller. Det behöver inte vara så svart eller vitt, antingen utvecklas du eller så avvecklas du. Det kanske kan vara, först utvecklas du och om en stund utvecklas du igen.

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *