Vem tjänar mest på att du jobbar?

Fick mig en funderare igår när jag läste en bok av Nina Åkestam. Den heter Meningen med hela skiten. Hon har många bra tankar varav en väldigt bra. Åkestam tar upp det faktum att en anställning alltid sker på arbetsgivarens villkor. Tidigare i livet har jag aldrig tänkt på det på det sättet, men det är ganska uppenbart, väldigt få arbetsgivare skulle påstå att de bedriver välgörenhet, utan det är faktiskt en business – arbetsgivarens business.

Det innebär att så länge du är anställd hos din arbetsgivare så tjänar arbetsgivaren mer än vad du tjänar. Även om du har en hög lön, 50 000 kr i månaden, eller dra till med 100 000 kr i månaden, ska du ändå komma ihåg att arbetsgivaren tjänar ännu mer. Hade arbetsgivaren förlorat pengar på dig, då hade du förmodligen fått slut pga ”arbetsbrist”. Någon annan hade fått ta över dina uppgifter. Någon som fortfarande drar in tillräckligt med pengar till arbetsgivaren.

Även de jobb som inte direkt innebär en inkomst för företaget och arbetsgivaren, är på arbetsgivarens villkor. Som tex att jobba i supporten på valfritt telecom-bolag. Den anställde säljer inte nödvändigtvis något på den typen av bolag, utan utför en tjänst som arbetsgivaren mer eller mindre måste tillhandahålla för att kunna sälja något. Indirekt tjänar arbetsgivaren därmed mer pengar på att du jobbar än om du inte skulle jobba.

I dagens klimat med hög arbetslöshet har det bildats en form av sanning som säger att du ska vara glad för att du har ”fått ett jobb”. Väldigt sällan hörs det motsatta, arbetsgivaren ska vara glad för att någon har gett sin tid. Väldigt sällan hörs heller ”det är ingen välgörenhet jag bedriver” när någon blir ombedd att arbeta övertid. Så fundera över om arbetsgivaren kommer ställa upp på dig, innan du ställer upp för mycket på arbetsgivaren.

Så klart finns det lika många situationer som det finns anställda/arbetsgivare. Vill bara poängtera att vi oftast förväntas vara så himla glada över att få ett jobb att vi måste älska vårt jobb, trots att det nästan uteslutande är arbetsgivaren som sitter i förarsätet på överenskommelsen. 

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *