Vad är syftet?

Jag är en som har ganska lätt att snöa in på saker. Ganska lätt för att grotta ner mig i mängder av information, teorier, statistik osv när jag hittar något som intresserar mig. Och så har det varit med själva livsstilsbytet också. Innan jag flyttade och innan jag slog slag i saken att ändra mitt arbetssätt googlade jag  mycket på information om hur mycket mark som krävs för att bli självförsörjande, hur många ägg en höna lägger, hur en kan tvätta kläder effektivt utan maskin osv. Jag ville veta allt och bli riktigt duktig på allt. Direkt.

Det är lätt hänt att livsstilen i sig blir ett syfte, istället för att målet med livsstilen blir syftet. Det går att vara en downshiftare utan att flytta till landet, det går att vara minimalist utan att slänga allt en äger, det handlar om att lägga saker på en nivå som innebär balans för en själv.

Ett bra exempel är bostaden. Det går att ha 0 i boendekostnader, men oftast på bekostnad av att inte ha ett eget hem. För personer som gillar att kunna låsa om sig till kvällen är det ofta värt att lägga några tusenlappar på boende. Samma sak med mat, det går att leva jättebilligt på mat som köps i butik, men frågan är om du är beredd att äta soppa varje dag resten av ditt liv bara för att du har satt upp en regel att  endast handla för 500 kr per månad?

För att vara långsiktig i en situationsförändring krävs mer än bara högt uppsatta mål, det krävs också att det finns en balans, och att en vet varför någonting görs. Varför vill jag bli självförsörjande, för att det är något jag borde vilja vara eller för att jag har kommit på att jag faktiskt vill det?

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *