De aktiva valen

Mitt kontor de senaste månaderna

Mitt kontor de senaste månaderna

Vi flyttade från Stockholm i våras för att prova bo och jobba på ett annat sätt. 6 månader sa vi, jag och min sambo, att vi skulle prova.

– Trivs vi inte flyttar vi tillbaka.

Nu har det gått sju månader.

Vi flyttade för att Stockholm tog mer energi än det gav. Det fanns inget självändamål att bli downshiftare, vi ville bara prova något annat. J har bott i Stockholm i princip hela sitt liv, och jag större delen av mitt vuxna liv. Vi satt ofta i soffan eller sängen på söndagar och kände en frustration, inte så mycket över att behöva arbeta dagen efter, utan snarare en frustration för att vi kände oss instängda och begränsade av det livet vi levde. Det var inget i ovanligt liv. Vi hade en fin två i en förort, jag jobbade på söder och J i en annan förort. På vardagarna åkte vi tunnelbana och jobbade mest, och på helgerna försökte vi hitta på något kul. Vi var lite inspirationslösa och ganska uttråkade av situationen. Så vi flyttade till en sommarstuga.

Ofta springer livet på. Det är lätt att glömma att faktiskt välja aktivt oavsett om det handlar om ett uppbrott eller att stanna. Det vanligaste exemplet är att ta sin partner för givet, vilket ofta leder till uppbrott. Personer som fortsätter att välja varandra, när relationen fortfarande känns bra hamnar sällan i ”för givet”-mode. Ett annat exempel är jobbet. Många väljer inte att fortsätta jobba år efter år på samma ställe utan gör det för att det är bekvämt och de valde för 13 år sedan att börja. Det valet var gjort en tid då personen var i en annan situation, men ändå gäller det tills vidare. Det låter rätt självklart, men det är väldigt lätt att fortsätta utan att ha gjort det aktiva valet att fortsätta.

– Vill jag fortfarande jobba här? Ja, det vill jag. Inte för att det bara är bekvämt, utan för att jag trivs med det.
– Vill jag fortfarande hänga med de här 5 personerna jag har umgåtts med sen gymnasiet? Nej, vi har växt ifrån varandra och det ger bara ångest.
– Vill jag fortfarande bo här?

Vi stannade upp mitt i allt och frågade oss om vi verkligen var nöjda med vår situation, och svaret var nej. Så vi flyttade till vårt torp som vi hade sen tidigare. Hade någon frågat mig för tre år sedan hade svaret varit helt annorlunda.

Comments

  1. Slow-Eva - 14 oktober, 2015 @ 14:40

    Vad kul att hitta din/er blogg och jag har nu börjat prenumerera på podden. De ska bli kul att lyssna.
    Just det här om val har jag skrivit om flera gånger. Val och prioriteringar. SÅ himla viktigt att kolla av med sig själv vad en egentligen vill. Det kan absolut förändras!
    http://slowfamiljen.blogspot.se/2015/05/hur-vi-prioriterar.html
    http://slowfamiljen.blogspot.se/2015/05/livsval-vem-bestammer.html

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *